Producttips

Kaarsen gieten



Benodigdheden
  • Gietmal
  • Centreernaald of pithouder, rubberen afsluitdopje of kneedbare lekstop
  • Platte kaarsenpit in de juiste maat
  • Paraffine, gietmix of eigen paraffine-stearine mengsel (7 delen paraffine op 1 deel stearine). Alle soorten noemen wij vervolgens was.
  • Gietketel, Gietset of Mini-Bain met elektrisch kookstel
  • Thermometer, roerstaafje en schaar

    Stap 1
    de was smelten
  • De was verwarmen tot 90º C
  • Goed doorroeren!
  • Zie voor kaarsen kleuren, handleiding kleurpillen

    Stap 2
    Pit in mal rijgen
  • Rijg de pit door de naald.
  • Haal de naald met pit van boven naar onder door de mal en dan door het rubber afsluitdopje. Met de Gildewerk Pitprikker gaat dit gemakkelijker.
  • Centreernaald verwijderen. Let op: 2-delige mal eerst in elkaar zetten.

    Stap 3
    Pit spannen
  • Centreernaald in de inkepingen aan bovenzijde van de mal leggen.
  • Knoop de pit aan de naald.
  • Pit strak trekken en afsluitdopje stevig aantrekken. U kunt ook kneedbare lekstop gebruiken om de mal af te sluiten.

    Stap 4
    Het vullen van de mal
  • Ingieten tot net onder de rand.
  • Meteen na het gieten tegen de zijkant van de mal tikken om luchtbelletjes te laten ontsnappen.
  • Na ca. anderhalf uur is de was gestold, maar nog niet hard.
  • U ziet een krimpgat. Prik enkele potlooddikke gaten rond de pit.

    Stap 5
    Het stollen van de was
  • Als de kaars is afgekoeld het krimpgat bijvullen met hete was.

    Stap 6
    Het lossen van de kaars
    (ca. 1 uur na het bijvullen)

  • Het rubberen afsluitdopje of de kneedbare lekstop verwijderen.
  • 2-Delige mal nu losmaken.
  • De mal op zijn kop houden.
  • Door in de mal knijpen en aan de centreernaald te trekken, haalt u de kaars uit de mal.

    Handleiding Kaarsen gieten

    « terug