Producttips

Dompellak en DompellakbusDe dompellakken op waterbasis zijn bestemd voor het lakken van kaarsen. De kunststof pot, die gratis bij de lak wordt geleverd, is geschikt om kleinere gegoten kaarsen te kunnen dompelen. In de pot past 1 liter lak. Voor het lakken van dinerkaarsen heeft Gildewerk een speciale dompellakbus ontwikkeld, compleet met deksel en roerstaaf. In deze bus past meer dan 1 liter lak.

Schud de flessen met lak altijd goed voordat u de lakken over giet in de pot of de dompellakbus.

Roer de lakken voor en tijdens het gebruik regelmatig door.


Gebruik
1. Maak de dompellakbus stofvrij en plaats de speciale roerstaaf in de bus. Voor het roeren in de pot kunt u een lepel gebruiken.

2. Schud de flessen goed voordat u de bus of pot vult.

3. Vul de dompellakbus tot 5 cm onder de rand. Vulhoogte afhankelijk van de grootte van het voorwerp.

4. Laat de lak rusten tot alle luchtbellen zijn verdwenen. Kaarsen dompelen in lak met luchtbellen is zinloos. Tijdens het drogen glijden de luchtbellen van de kaars en voeren de lak mee.

5. Roer voorafgaand aan het dompelen de lak met een lepel ongeveer 1 minuut rustig door. In de dompellakbus maakt u daarvoor een verticaal pompende beweging met de bijgeleverde roerstaaf. Zorg dat het roerblad niet boven de lak komt, want dan pompt u weer lucht in de lak. Om dezelfde reden wordt de roerstaaf na gebruik niet verwijderd uit de lak.

6. Pak de kaars(en) bij de punt. Laat de onderkanten op het oppervlak van de lak rusten. Duw de kaarsen rustig onder en haal ze weer uit de lak. Kaarsen blijven drijven op de lak. Daarom moet u ze met de vingers onderduwen.

7. Hang de gelakte kaarsen voorzichtig op en laat ze enkele uren drogen. Houd er rekening mee dat de kaarsen nog een tijdje nadruppelen.

8. Behandel gelakte kaarsen voorzichtig. De laklaag is dun en kwetsbaarder dan een laag kleurwas.

9. Sluit na gebuik de dompellakbus of pot af.

10. Na verloop van tijd verdampt het water uit de lak, zelfs in een afgesloten bus. Ook sterk ingedikte lak laat zich met water weer verdunnen. Voeg steeds een klein beetje water toe; dat mengt beter. Voorkom dat de lak te dun wordt.

Handleiding Dompel en Dompellakbus

« terug