Producttips

Kaarsen marmerenKaarsen versieren met marmerwas is leuk werk. Met simpele handelingen ontstaan unieke, luxueuze kaarsen. De klant wil daar best wat extra voor neertellen.

Marmerwas is gemaakt van een speciaal soort paraffine. Aan de warme was is niets bijzonders te zien. Zodra de was stolt, ontstaat echter een marmerachtige structuur op de kaars. Bij gebruik van gekleurde marmerwas verschijnen kleurnuances in de marmerlaag.

In marmerwas kunt u (een deel van) de kaars dompelen. Tevens kunt u een deel van de kaars overgieten met marmerwas.


Verwarmen
1. Smelt de marmerwas. Als dat gebeurt in een Combi- kleurbus, kunt u kaarsen uitsluitend nadompelen in marmerwas. De kleurbus is te smal om kaarsen te overgieten. Voor een professionelere aanpak is er de Gildewerk Deco. Boven de brede bakken van de Deco kunt u zonder geknoei kaarsen overgieten met marmerwas. Wie op kleine schaal met marmerwas aan de slag wil, kan de Gildewerk Mini-Bain 1000 gebruiken. Let wel: na het gebruiken van marmerwas de aluminium gietkan goed schoonmaken, zo verlengt u de levensduur van de gietkan.

2. U kunt marmerwas verwerken bij een temperatuur van 60 tot 80░C. Bij een lage temperatuur is marmerwas dikker, maar ook gladder, witter en fijner van structuur. Door te spelen met de temperatuur ontstaan dus meer variatiemogelijkheden. Het smeltpunt is 60░C. Boven de 80░C kunnen gebruikers hun vingers branden.

Marmerwas kleuren
1. Voeg maximaal 3 kleurpillen toe per 250 gram marmerwas.
2. Wacht even tot de pillen zijn opgelost.
3. Roer de marmerwas goed door.

Decoreren
1. Dompel kaarsen (deels) onder, net als in indoop-kleurwas.

˛f

2. Houd de kaars schuin (in een hoek van 45 graden) boven de marmerbak en giet de marmerwas met een gietlepel over de kaars. Een verrassend effect ontstaat als verschillende kleurlagen marmerwas elkaar deels overlappen. Een bijkomend voordeel is dat deze wijze van decoreren kleine oneffenheden op kaarsen camoufleert.

Let op!
 • Het marmereffect van marmerwas onstaat alleen op een koude ondergrond.
 • Vermeng marmerwas nooit met andere wassoorten: het bijzondere effect is dan op slag verdwenen.
 • Vul aluminium kleurbussen (van de Gildewerk Junior) niet blijvend met marmerwas. Marmerwas is licht-zuur. Op den duur tast marmerwas de kleurbussen aan.
 • Gekleurde kaarsen lenen zich het beste voor decoratie met marmerwas. De marmerwas schijnt namelijk licht door.
 • Indien u de Mini-Bain 1000 wilt gebruiken bij het marmeren, dan kan dit. De kan is beduidend dikker dan een Junior kleurbus, maar deze is wel van aluminium. Maak de kan daarom na gebruik goed schoon.
 • Gemarmerde kaarsen hebben meestal twee lagen kleur. Soms moet u daarom een iets dikkere pit gebruiken.
 • De kleur van marmerwas wijkt vaak iets af van de vergelijkbare tint indoop-kleurwas. De samenstelling van de marmerwas be´nvloedt namelijk de kleur.

  Handleiding Kaarsen marmeren

  « terug