Producttips

Het gieten van waslantaarns1. Bepaal de hoogte van de waslantaarn. Doe de vereiste hoeveelheid was in de wassmeltketel en verwarm het geheel indirect in een waterbad van 8o-9o °C. De temperatuur van de was is van groot belang voor het verkrijgen van een glad oppervlak van de waslantaarn. De was mag vanwege brandgevaar nooit rechtstreeks in een pannetje gesmolten worden.

2. Voeg de gewenste waskleur toe. Neem niet te veel, want de lantaarn moet nog voor licht doorlaatbaar blijven.

3. Giet de vloeibare was in de lantaarnvorm. Wacht totdat er zich aan de oppervlakte een laag van ca. 5 mm heeft gevormd (afhankelijkvan de kamertemperatuur en de vulhoogte tussen de 30 à 90 minuten).

4. Doorboor nu deze waslaag met een naald op 5 mm van de rand van de vorm. Haal de wasdeksel voorzichtig weg en doe hem met de nog vloeibare was terug in de smeltketel. Met het stokje verwijdert u de overtollige was van de wanden en de bodem, zodat er een laag van 4 - 5 mm overblijft. Resterende oneffenheden met de hand gladstrijken.

5. Na het afkoelen de lantaarn voorzichtig uit de vorm halen. Zo nodig de rand van de lantaarn met een mes recht maken.

6. U kunt de lantaarn met servetapplicaties, waskleuren ofwasfolie versieren. Voor een «glazuur» kunt u de lantaarn in een zuiver, op 90 °C verwarmd paraftinebad dompelen (daarbij de lantaarn aan de binnenkant met twee handen vasthouden). Een beschermende deklaag kan ook met kaarsenglanslak worden gemaakt.

7. Tot slot is het raadzaam om de bodem van de lantaarn met gips te versterken [normale in de handel verkrijgbare gips), zodat de bodem niet door het waxinelichtje kan gaan smelten.

Lantaarnkaars
1. - 6. Zoals boven beschreven 7.Giet nu een extra waslaag van ca. 1 cm dikte in de lantaarn. In het midden van een op de dikte van de kaars afgestemde lont in de vloeibare was zetten. Als de waslaag hard geworden is, de lont rechttrekken en met het houten stokje of de naald vastzetten. Volgieten tot de gewenste hoogte met hete was van niet meer dan 65 °C.
Gebruik van de lantaarnvorm als normale kaarsengietvorm
Het voorbereide gat in de bodem van de vorm openmaken. De pit met de naald ofhet houten stokje spannen en vastzetten. Was zoals boven aangegeven verwarmen, kleuren en de gietvorm tot de gewenste hoogte vullen. De krater die zich vormt bij het afkoelen, met was vullen. De kaars uit de mal halen als deze helemaal is afgekoeld.
Waarschuwing
Toepassing uitsluitend onder toezicht van volwassenen. Rechtstreeks smelten van de was in een pan of op open vuur kan brand veroorzaken. Wasdamp kan vanaf 180 °C vanzelf ontbranden. Controleer de wastemperatuur met een daarvoor geschikte thermometer met een meetbereik tot 100 °C. Kaarsen en waslantaarns altijd onder toezicht en op een vuurvaste onder- grond laten branden.

Handleiding Gieten van Waslantaarns

« terug